Втората най-голяма швейцарска банка Credit Suisse Group може би ще обяви първата си загуба за тримесечен период от почти пет години насам, вследствие на отписвания на активи, свързани с влошаващото се положение на кредитните пазари и с ценни книжа, които умишлено са били надценени от дилърите на банката, предава Bloomberg.

Credit Suisse най-вероятно утре ще отчете 594 млн. швейцарски франка (593 млн. долара) загуба за първото тримесечие, в сравнение с 2.73 млрд. франка (2.71 млрд. долара) печалба за същия период на предходната година, според очакванията на 14 анализатори, интервюирани от Bloomberg. Намаленията на активи на базираната в Цюрих банка може да възлязат на 5 млрд. франка (4.96 млрд. долара), според анализаторите.

CEO-на банката Брейди Дуган обяви на 20 март, че финансовата институция може би ще отчете загуба заради “малка група” дилъри, които са надценили дългови книжа на банката и поради влошаването на ситуацията на кредитните пазари. Въпреки това, загубите на банката бледнеят пред тези на най-големия й местен конкурент UBS AG, която обяви на 1 април, че вероятно е натрупала загуба в размер на около 12 млрд. франка през първите три месеца на годината.

Акциите на Credit Suisse са загубили 22% от стойността си на фондовата борса в Цюрих от началото на годината, а пазарната стойност на компанията е паднала до 61.8 млрд. франка (61.46 млрд. долара). Акциите на UBS са се обезценили с 32% през 2008 г.

Най-големите банки и инвестиционни компании в света са обявили кредитни загуби и отписвания на активи в размер на 290 млрд. долара от началото на 2007 г., когато щатският ипотечен пазар се срина.

Съкращенията на служители също нарастват. Credit Suisse намалява броя на служителите в подразделението си за инвестиционното банкиране и в администрацията с 500 поради спада в търсене на услугите на финансовата институция. Така съкращенията в банката от началото на колапса на пазара за високорискови кредити ще достигнат 1 320. Банките и брокерските къщи са съкратили около 49 000 служители през последните 10 месеца, за да намалят разходите си.

Снимка: ЕРА/БГНЕС