Швейцарската банка Credit Suisse обяви, че ограничава пътуванията на своите банкери до Германия, след като германските власти съобщиха, че са започнали разследването на 1 100 случая за укриване на данъци срещу клиенти на банката и също така разследват нейни служители по подозрения, че са подпомагали укриването на данъци, информира Reuters.

Разследването на втората най-голяма швейцарска банка по активи е свързано с откраднатия диск с данни за банкови клиенти, който впоследствие беше закупен от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Вече имаме в сила ограничения за пътувания, а сега те вече се прилагат много строго, когато става въпрос за Германия," е заявил говорител на Credit Suisse.

"Доколкото ми е известно не сме в контакт с германските власти и не мога да коментирам повече," допълва той.

Credit Suisse, която развива световна дейност в сферата на инвестиционното банкиране и управлението на активи, увеличи пазарния си дял в Швейцария по време на кризата, след като по-големият й местен конкурент UBS имаше сериозни проблеми с репутацията си, след като беше спасена от правителството и беше въвлечена в скандал с укриването на данъци на американски граждани.

През 2008 г. Германия заплати за получаването на откраднати данни от най-голямата лихтенщайнска банка LGT. Бившият директор на Deutsche Post Класу Цумвинкел е укрил близо 1 млн. евро данъци в лихтенщайнски банков тръст, за което той в последствие си призна.

Желанието на Германия да закупува подобни откраднати данни за пореден път увеличи натиска върху швейцарската банкова индустрия и породи емоции в двете държави. Смята се, че германци разполагат с около 200 млрд. евро недекларирани средства в Швейцария.

Бившият германски финансов министър Ханс Айхел призова дабъде отнет банковия лиценз на Credit Suisse в Германия, ако се докаже, че нейните банкери са помагали на германци да укриват данъци.

Германските клиенти на други швейцарски банки, обаче, няма от какво да се притесняват в това разследване. На закупения диск не се съдържа информация за сметки в други банки.