Швейцарската банка Credit Suisse Group отчете 2.06 млрд. швейцарски франка (1.93 млрд. долара) нетна печалба за първото тримесечие и обяви, че е в добра позиция да посрещне на новите банкови изисквания, които ще влязат в сила в Швейцария по-късно през тази година, информира AP.

Печалбата на компанията, която оправда очакванията на анализаторите, бележи леко повишение в сравнение с обявените 2.01 млрд. франка нетна печалба за първото тримесечие на 2009 г.

Резултатите на банката обаче могат да бъдат засенчени през следващия месец, когато конкурентната UBS AG се очаква да обяви печалба за първото тримесечие в размер на 2.5 млрд. швейцарски франка. Това ще приближи UBS до възвръщането на водачеството, което имаше пред Credit Suisse години наред пред падението и през 2007-2008 г.

Акциите на Credit Suisse губеха 3.9% от стойността си до 52.05 франка в ранната търговия в Цюрих.

Credit Suisse е привлякла 26 млрд. франка нови депозити от заможни клиенти за периода януари-март 2010 г., което е най-добрият й тримесечен резултат от пет години. За сравнение UBS отчита сериозен отлив на средства в няколко поредни тримесечия, тъй като все още не може да си възвърне доверието на клиентите.

Credit Suisse, която за разлика от UBS нямаше нужда от спасителни държавни средства, също така заяви, че е в добра позиция да посрещне новите банкови изисквания, обявени вчера от швейцарския финансов регулатор. Правилата, които влизат в сила от 30 юни, включват изискване банките да разполагат с достатъчно средства в брой и висококачествени активи, за да могат да се справят поне с 30-дневна криза.

От Credit Suisse обявиха, че първичната капиталова адекватност (Tier 1) на банката е била 16.4% към края на март, в сравнение с 16.3% в края на предходното тримесечие. Колкото по-висок е този показател, толкова за по-стабилна се счита една банка.