Втората най-голяма швейцарска банка Credit Suisse Group AG обяви 1.4% ръст на печалбата си за второто тримесечие, която надхвърля предварителните очаквания на анализаторите, информира Bloomberg.

Печалбата на банката нараства до 1.59 млрд. швейцарски франка (1.51 млрд. долара), в сравнение с1.57 млрд. франка година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.23 млрд. франка, показва проучване на Bloomberg News.

Приходите на банката от търговия падат с 27% в сравнение с предходното тримесечие, след като колебания на пазарите на акции и облигации и опасенията около икономическото възстановяване на САЩ са принудили клиентите на банката да търгуват по-малко. Това навреди и на резултатите на Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Брейди Дугън, който намали поемането на рискове в банката, за да ограничи колебанията в печалбата на подразделението за инвестиционно банкиране, описва икономическата и пазарната ситуация, като "несигурна и предизвикателна."

Credit Suisse отчита данъчен кредит в размер на 522 млн. франка и печалби в размер на 922 млн. франка по свои задължения, което компенсира разходите по изплащането на данък върху бонусите на служителите във Великобритания и провизиите за със съдебни спорове.

Акциите на Credit Suisse поевтинява с 14% от началото на годината, в сравнение с 5.3-процентен спад при UBS AG, най-голямата швейцарска банка.

Печалбата преди данъци на подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse намалява почти наполовина до 784 млн. франка в сравнение с година по-рано, след като приходите падат с 32%. Предварителните очаквания бяха за печалба в размер на 1.01 млрд. франка.

Банката отчита 447 млн. франка разходи за второто, свързани с данъка във Великобритания върху бонусите на банковите служители, както и 216 млн. франка разходи за съдебни спорове.