Дълговата криза в Китай започва да става все по-очевидна. Китайските регулатори обаче са се заели с нея, като намаляват изискванията за покриване на лошите кредити към банките, за да могат те да продължат с кредитирането.

Лошите кредити, с включване на рисковите (проявяващи признаци за проблеми при бъдещето им събиране), са се повишили до 4.2 трилиона юана (645 милиарда долара) към края на миналата година, или 5.46% от общите.

Сумата вече е по-голяма от тази в размер на проблемните 600 милиарда долара ипотечни кредити преди разгара на финансовата криза в САЩ през 2006 година.

Обемът на кредитите на китайските търговски банки, класифицирани като „несъбираеми“, се е повишил с 51% на годишна база, до 1.27 трилиона юана (195 милиарда долара) към декември, или най-високото им ниво от юни на 2006 година.

Тези данни явно привлякоха вниманието на китайските регулатори. Те обаче не поискаха от търговските банки да спрат кредититрането или да отпишат лошите си кредити, опасявайки се от „ефек на доминото“, който могат да предизвикат с подобни изисквания.

Вместо това регулаторите облекчиха изискванията към търговските банки относно средствата, държани за „застраховка“ срещу колапс на системата. Това инициира вливане на нови средства в търговските банки, като стимулира повишението на кредитната им активност.

За последните шест години лошите кредити в Китай са се повишили с 256%. Въпреки това обаче процентът им в общите кредити се понижава.