Корпоративните дългови ценни книжа в САЩ и Европа са донесли най-висока доходност за инвеститорите от 2003 г. насам през ноември, като спредът им спрямо правителствените ценни книжа се е повишил до рекордна стойност.

Облигациите с инвестиционен рейтинг са донесли доходност от 3.6% през ноември, след като през октомври бяха губещи със загуба от 7.4%. Тогава доходността на щатските правителствени облигации регистрираха понижение, в резултат на опасенията за задълбочаваща се рецесия, сочи публикация на Bloomberg.

Европейските дългови книжа донесоха на инвеститорите 1.5%, или най-много от септември 2003 г. насам. Положителната им възвращаемост бе първата такава от август - преди колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers Holdings Inc.

Новината е положителна и сочи, че предложената допълнителна премия от издателите на облигации върши работа за привличане на инвеститори, за които опасенията бяха, че ще липсват.

Допълнителната доходност на щатските облигации над правителствените такива се е повишила с 0.33 процентни пункта, до средно 6.39 процентни пункта, или най-високата такава от началото на подобна статистика през 1996 г.

Спредът в Европа пък се е повишил с 0.21 процентни пункта, отново до рекордните 4.14%.

Индексът на инвестиционната банка Merrill Lynch & Co. - U.S. Treasury Master Index, е донесъл възвращаемост от 5.1% през настоящия месец за инвеститорите.

Причината за нарастване на спреда са опасенията за банкрут на финансовата институция Citigroup Inc., понижение на световните индекси - индексът MSCI World Index е загубил 8% от стойността си.

Инвеститорите са купили 127.5 млрд. долара облигации в САЩ и Европа, след като правителствата на много страни гарантираха задълженията на банки в усилие да стимулират кредитната им активност.

Паричните пазари бяха почти замразени през тази година - на фона на огромните по размер загуби, реализирани от отписвания на активи от финансовите институции.