Данъчните искат достъп до банковите ни тайни

1854
Данъчните искат достъп до банковите ни тайни

Данъчните искат да получат директен достъп за разкриване на банкова тайна. Целта им е да улеснят проверките на доходите на лицата. Според банките обаче може да се стигне до загуба на доверие и в банковата система, и в данъчните.

Банките разполагат с информация за хората и фирмите, която данъчните с удоволствие биха искали да научат. Банкова тайна на данъкоплатците обаче може да се разкрива само с разрешение на съдия.

„Когато говорим за кредитно досие говорим за информация, която ние притежаваме за клиенти и неговите кредити и финансово състояние, но не си представяйте дълги редички с папки както архивите на ДС", каза Левон Хампарцумян, УС на Асоциацията на банките в България.

Данъчните очевидно намират, че със съдебен контрол системата е мудна. Кабинетът тази седмица задвижи законова поправка. Тя ще даде право на териториалните данъчни директори да изискват кредитни досиета на лица и фирми без съдебно разрешение.

Банките се разграничиха от предложението и посочиха, че то нито е съгласувано с други закони, нито дава гаранция срещу злоупотреби.

„Да не създадем излишна параноя в клиентите си, че са гледани, следени", каза Левон Хампарцумян. Асоциацията на банките вчера е изказала опасенията си пред финансовия министър.

„Не става въпрос за безразборен достъп до банковите сметки и кредитните досиета на граждани и фирми. Ние искаме да имаме достъп, само когато имаме извършване на проверка и на ревизия", коментира Красимир Стефанов, директор на НАП.

По думите на шефа на НАП повечето приходни агенции в Европейския съюз имат пряк достъп до сметките на гражданите от компютрите си. Банкерите обаче не са убедени, че е точно така. По думите им кабинетът ще остане разочарован, ако очаква с промяната в един закон да постигне магически скок в приходите от данъци.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Приказка за делвата с жълтиците
# 0
19:09 | 12 September 2010
Данъчните искат прекалено много неща, но няма кой да им ги даде. Направо трябва да се премахне не само банковата тайна, но и банките да станат собственост на данъчните власти. По този начин данъчните хем ще имат пари, хем ще имат достъп до банковите тайни. Пък и нали банките са кредитни институции, данъчните ще разберат тайните на банките, както и на кого са раздавали лошите кредити. Тогава данъчните ще започнат да търсят лошите получатели на кредитите и когато ги намерят ще ги предадат на прокурорите, които се занимавали с рекет и изнудване, какъвто е бил и заместник окръжният прокурор на Перник. После прокурорите рекетьори ще си платят гаранцията и преследващите ги от ДАНС и МВР ще ги пуснат. Не би трябвало да има лоши хора, лоши кредити и прокурори рекетьори. В приказките винаги побеждава доброто. Та така ще бъде и с намеренията на данъчните да ми намерят делвата с жълтиците, както и да се премахне банковата тайна. Междувременно, част от жълтиците ми от делвата вече съм ги продал на БНБ и с парите си открих банкова сметка в Лапландия. Повечето от жълтиците ми обаче са си в делвата. Работещите по изкопните работи на метрото, археолозите и останалите копаещи могат спокойно да си копаят, докато намерят делвата. За да я намерят по-бързо обаче, би трябвало да ме попитат къде съм си я заровил. Аз естествено няма да им кажа, но все пак по-добре е да питат, а после да копаят.
хай парцун хайпарцумян
# 1
17:09 | 12 September 2010
Много сладко говори тоз .Иска да ни излъже, че в банките има пари на честни вложители, които само чакат да се зададе от някъде какъвто и да било контрол и те ще побегнат. Хайпарцунствай другаде, стига ни прави на балами.
The name is important
# 2
17:09 | 11 September 2010
Премахването на банковата тайна няма да промени основните отрицателни качества на българите каквито са завистта и злобата. Когато човек е успял да натрупа значителни финансови средства, дори и да се премахне банковата тайна, тези средства ще си останат негови. В този аспект бих искал да напиша за моите доходи и финансовото ми състояние. Преди много години, моят дядо ми завеща една делва със жълтици. Имането го закопах в централната част на София. Понякога отивам до тайното място и си вземам по една-две жълтици. Когато преминавам през центъра на столицата ни, виждам че там почти навсякъде е разкопано. Дори и археолозите копаят за да го търсят това имане. Пожелавам им успех в търсенето на делвата със жълтиците. Чудесно би било обаче, ако след като приключат със съответните разкопки и изкопни работи, да бъдат така добри да направят София проходима. Едва ли ще им кажа на търсещите имането ми, къде съм си скрил делвата. Може им да им кажа, но след като съм си взел от нея жълтиците. Поздрави на банкерите, работещи в кредитните институции, които искат да се премахне банковата тайна, както и на данъчните служители, които търсят делвата със жълтиците.
Shares
# 3
13:09 | 11 September 2010
Трябва да се разреши да се разкрива банковата тайна само за държавните служители като данъчните власти, както и за работещите в банките. Данъчните власти би трябвало да знаят и за досиетата на политиците в страната. Както за техните политически, така и за икономическите досиета на несменяемите български политици през последните години каквито са тези от ДПС, Герб, БСП и останалите, които са били народни представители в няколко поредни парламента.
Opinion
# 4
13:09 | 11 September 2010
Хората, останали да живеят в страната, наречена България, отдавна нямат никакво доверие нито в банковата система, нито в данъчните, нито в политиците. Премахването на банковата тайна е възможно само за банкерите, за работещите данъчните служби и за висшата политическа класа в България. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg