Швейцарската Julius Baer е станала жертва на поредната кражба на данни на клиенти, които вероятно са се възползвали от банковата тайна, за да избегнат плащането на данъци в Германия, информира Reuters.

"Долкото сме информирани, става дума точно за това," е заявил главният изпълнителен директор на банката Борис Коларди пред SonntagsZeitung. "В резултат на засиления ни контрол и проведеното вътрешно разследване, наскоро открихме случай със злоупотреба с данни и успяхме да идентифицираме евентуалния крадец."

Швейцария и Германия водят спор по отношение на данъчните измамници от години, като германците редовно плащат за откраднати данни за банкови сметки, разгневявайки швейцарските управници.

Според SonntagsZeitung, откраднатите данни за клиентите са стигнали до данъчни в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, като не става ясно каква сума е получил крадецът.

Заподзреният в кражбата е банков служител, работещ в Цюрих, който е действал сам и впоследствие е бил арестуван, според изданието.

Миналата година от Julius Baer се съгласиха да платят на германските власти 50 млн. евро, за да спрат разследване за укриване на данъци. Германия пък обеща да спре да купува изтекла банкова информация, свързана с данъчни измамници, ако двете страни сключат споразумение по отношение на тези данъци.