Британският министър на финансите Алистър Дарлинг заяви, че банкерите трябва да спрат да се оплакват и да се залавят за работа, информира Bloomberg.

Дарлинг, който говори пред журналистите преди днешната си среща с банкери на Световния икономически форум в Давос, заяви "моето послание към тях е вместо да се самосъжаляват да започнат да работят заедно с правителствата."

"В техен интерес е да слязат от първите страници на вестниците и да вършат, това което се предполага, че трябва да вършат, а именно да кредитират икономиката," каза Дарлинг.

Ръководителите на някои от най-големите банки в света се срещната в Давос, за да обмислят как да възстановят влиянието си сред регулаторните органи и правителствата седмица след като президентът на САЩ Барак Обама ги шокира с плановете си, които могат да принудят големите банки да ограничат размера сикакто и инвестициите си в хеджфондове и дялов капитал.

Във Великобритания Дарлинг наложи 50-процентен данък върху бонусите надвишаващи 25 000 паунда (40 310 долара).

"Много банкери, които виждат цялата картина, вече разбират, поддържането на сегашното положение и разменянето на обиди не минават," казва Дарлинг. "Банките трябва да развиват дейност в същия свят както и всички нас."