Двайсет лева такса за банково плащане, некоректно обявяване на оферти за почивка - това са само част от фрапантните случаи на нарушаване на потребителските права, отчетени от Асоциацията "Активни потребители". Организацията започва кампания в 27 града за разясняване на правата на потребителите.

На сайта на организацията могат да бъдат намерени датите на посещенията в градовете, каза нейният шеф Богомил Николов.

Четете си договорите внимателно, имате право на компенсации, казват от асоциацията.

От "Активни потребители" допълниха, че ще сезират ЕК за държавна помощ. Когато отишъл да си плаща таксата за паспорт, Богомил Николов нямал избор през коя банка да плати, а единствената му поискала 20 лeвa при обикновено 5-6.

Държавните институции поставят тези банки, които имат договори с тях, в привилегировано положение. Те се явяват едни монополи. Няма пет банки, в които мога да си платя тази такса, тя е само една. И затова таксата там не е 1 лeв, а 20. Ние считаме, че това е непозволена държавна помощ и противоречи на правилата за конкуренция на ЕС.

След като още януари месец се обърнахме към българските министерства, които са ресорни на тези държавни служби, до момента няма никакво раздвижване по въпроса. Сега вече смятаме и да отнесем въпроса към ЕК.

Източник: БНР