Държавата ще гарантира студентски кредити за 80.5 млн. лв

957
Държавата ще гарантира студентски кредити за 80.5 млн. лв

Общо 80.5 млн. лева ще отдели държавата за студентско кредитиране. Сумата е два пъти по-голяма от отпуснатата през миналата година. Средствата са за държавна гаранция на заемите и ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година.

Заемите покриват таксите за обучение на студентите и се отпускат от търговски банки. Срокът за погасяването им е десет години. Първата година след завършването на образованието е гратисен период. Гаранциите от държавата се задействат, ако спре обслужването на кредитите.

Право на кредит имат студенти и докторанти, които не са навършили 35 години, обучават се за първи път в редовна форма и досега не са прекъсвали образованието си. Лихвата е фиксирана и не може да надхвърля 7%.

Програмите за студентско кредитиране придобиват все по-голяма популярност в международната практика и са заложени в изпълнение на стратегията "Европа 2020", съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg