Корпоративна търговска банка АД получи уведомление от мажоритарния акционер на банката Бромак ЕООД, че същият е сключил предварителен договор за продажба на 1 800 000 от притежаваните от него акции (30% от капитала) на КТБ, на купувача Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л., Люксембург. Последното е със собственик на капитала Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман, уведомяват от КТБ.

Държавният общ резервен фонд на Оман е една от основните инвестиционни институции на правителството на Султаната на Оман. Фондът е осъществил редица инвестиции в България и счита, че участието му в капитала на Корпоративна търговска банка АД е следващата съществена стъпка от инвестиционната му дейност в страната, се казва в корпоративното съобщение.

Планираната сделка е в съответствие със стратегията на акционерите на КТБ за нейното бъдещо развитие. Съгласно условията на предварителния договор, същият влиза в сила след подаване от купувача Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л на заявление до БНБ за издаване на разрешение по чл.28 от Закона за кредитните институции, както и след подаване на уведомление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията за придобиване на съвместен контрол по чл.24 от Закона за защита на конкуренцията.

Тези заявления са подадени на 23 януари 2009г., за което Бромак ЕООД е уведомен след подаването им. Съгласно разпоредбите на българското законодателство, задължително предварително условие за осъществяване на горепосоченото разпореждане с акции от капитала на банката, е получаването от Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л. на разрешение от БНБ по чл.28 от Закона за кредитните институции и разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията по чл.24 от Закона за защита на конкуренцията.

След получаването от купувача на съответните разрешителни от Комисията за защита на конкуренцията и след окончателното финализиране на сделката Бромак ЕООД ще подаде съответните уведомления в съответствие с чл.145 от ЗППЦК.

И днес акциите на КТБ затвориха борсовата сесия при 65 лв. за лот, при обем от 14 939 изтъргувани книжа.

На снимката: Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД; Източник: corpbank.bg