Европейският съюз е дал зелена светлина на гръцките банки да подпомогнат дъщерните си поделения на Балканите, съобщава в. "Катимерини".

Средствата ще бъдат предоставени от правителствения пакет в размер на 28 mlrd. евро, предназначен за подпомагане на банковия сектор във връзка с финансовата криза. Парите от този пакет се усвояват от банките.

Държавни пари за дъщерните поделения на гръцките банки на Балканите се отпускат в момент, когато финансовокредитните институции в Гърция дават все по-трудно заеми на фирми и домакинства, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди два дни управителят на гръцката централна банка Георгиос Провопулос заяви, че разтревожен за последиците от световната криза върху Румъния, България и Сърбия, като предупреди гръцките банки да бъдат внимателни при поемането на кредитни задължения в Източна Европа, в която икономическите условия могат да се влошат.

Експанзията на гръцките банки на Балканите започна в периода 2004-2005 г. В момента в България те присъстват чрез Пощенска банка, ОББ, Банка Пиреос, Алфа Банк и Емпорики.