Изпитващата затруднение датска Roskilde Bank ще бъде закупена от централната банка на страната заедно с група скандинавски финансови институции, съобщи АФП.

Одитът на банката е показал допълнителни загуби, вследствие на което тя вече не отговаря на изискванията за ликвидност. Според споразумението датската Nationalbank и Det Private Beredskab ще внесат съвместно 603 милиона евро в капитална база. Операциите на банката ще продължат чрез нова банка под същото име.

Решението е взето след излагането на Roskilde Bank за продан, при което не бяха получени никакви предложения за закупуване на цялата или част от банката. Очаква се закупуването да намали негативния ефект върху датската финансова система. Датското правителство ще внесе документ във финансовата комисия на Фолкетинга (законодателния орган на страната) за правителствена гаранция за всякакви загуби, които централната банка може да понесе поради сделката.

Roskilde Bank пострада от глобалната финансова криза и кризата в местния пазар на недвижими имоти, след което получи от централната банка спешна кредитна линия, което е рядко срещано събитие в датската банкова система.

Източник: БГНЕС