До 2 години след взимането на кредит, фирмите могат да изплащат само лихвата по заема, без да правят вноски по главницата. 24-месечният гратисен период се предлага от кредитиращото дружество Кредитекс.

Гратисен период се договаря най-често от фирми, които теглят кредит с цел инвестиция. Така докато вложението, например, в ново помещение или оборудване, започне да генерира печалба, фирмата плаща по-ниска погасителна вноска. Или с други думи, средствата от текущата дейност се насочват за разработване на инвестицията, вместо за погасяване на кредита.

Предприятия, които искат да се презастраховат от евентуални финансови затруднения в следващите месеци, също прибягват към по-дълги гратисни периоди по кредитите, се казва в прессъобщение на дружеството.

Например, ако едно МСП изтегли бизнес ипотечен кредит в размер на 100 000 лв. за срок от 10 години, при лихва от 11.70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1 417 лв. При ползване на гратисен период от 24 месеца, вноската е 975 лв. - или месечно се "спестяват" 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса, обясняват оттам.