Дексиа Комуналкредит Банк, Виена и Насърчителна банка ще финансират съвместно проекти в публичния сектор. Двете институции подписаха рамково споразумение за сътрудничество в областта на финансирането на инфраструктурни проекти, проекти в енергетиката и енергийната ефективност, здравеопазването, образованието и социалния сектор.

„Това е първото по рода си споразумение за съвместна дейност с толкова широк обхват, което Дексиа Комуналкредит Банк подписва с финансова институция в България. То е логичен резултат на успешното партньорство между двете банки, заяви Дамян Дамянов, главен изпълнителен директор на Дексия Комуналкредит България.”

Първата стъпка в сътрудничеството между двете институции бе поставено през 2007 г. с предоставянето на кредитна линия в размер на 10 млн. евро от страна на Дексиа Комуналкредит Банк на Насърчителна банка за финансиране на инвестиционни проекти на малки и средни предприятия, институции и предприятия от публичния сектор.

Няколко месеца по-късно Насърчителна банка в синдикат с Дексиа Комуналкредит Банк и Депфа Банк организираха и пласираха успешно най-голямата в българската икономика емисия корпоративни облигации на БДЖ на стойност 120 млн. евро.

Дексиа Комуналкредит Банк e част от световния лидер в областта на публичните финанси ДЕКСИА. Активите на банката надхвърлят 600 млрд. евро. На българския пазар банката е представена от средата на 2005 г. чрез Дексиа Комуналкредит България, като за този период са финансирани множество проекти в областта на публичния сектор.

Насърчителна банка е специализирана в дългосрочното инвестиционно кредитиране и проектно финансиране. Предоставяните кредити са със срок на погасяване до 10 години и гратисен период – до 3 години. Насърчителна е единствената банка, която предоставя кредити на малки и средни фирми при обезпечения, стигащи до 85%. Предстои трансформация на банката в Българска банка за развитие.

На снимката (от ляво надясно): Изпълнителните директори на Насърчителна банка АД Димитър Димитров и Ангел Геков, зам.-председателят на УС на Дексиа Комуналкредит Банк Паскал Бекер, и Стефан Вигл, директор “Финанси” в в Дексиа Комуналкредит Банк