Делът на проблемните банки в САЩ най-голям от 18 г.

1216
Делът на проблемните банки в САЩ най-голям от 18 г.

Делът на банките в САЩ, които са изложени на риск от фалит, е бил близо 12% от всички банки, чиито депозити са гарантирани от държавата, през последните три месеца на 2010 г., което е най-високото ниво от 18 години, информира AP.

От Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ вчера обявиха, че броят на „проблемните" банки е нараснал до 884 за периода октомври-декември, в сравнение с 860 в предходното тримесечие.

Общо 22 банки са фалирали в САЩ от началото на годината. Още повече банки пък са изложени на риск, въпреки големите печалби на банковата система.

Само малка част от 7 657-те банките, чиито депозити са гарантирани от държавата (около 1.4% от тях имат активи от над 10 млрд. долара), допринасят за по-голямата част от ръста в печалбите. Това са най-големите банки, в това число Bank of America Corp., Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co.

Големите банки са допринесли с около 20.6 млрд. долара към печалбата на индустрията, която е била в размер на 21.7 млрд. долара през четвъртото тримесечие. За същото тримесечие на 2009 г. банковата система отчита 1.8 млрд. долара нетна загуба.

През миналата година общо 157 щатски банки фалираха вследствие на лошото състояние на икономиката и нарасналите лоши кредити. Това беше най-големият брой банкови фалити от 1992 г. насам. Това бяха основно по-малки или регионални банки. Фалити през 2008 г. бяха 25, а през 2007 г. само три. През миналата година фалитите са стрували на фонда за гарантиране на депозитите 21 млрд. долара.

Общата печалба на банковата система достига тригодишен връх от 87.5 млрд. долара през 2010 г. За сравнение банките отчитат 10.6 млрд. долара загуби за 2009 г.

Банковите фалити, чийто брой започна да нараства през 2008 г. се очаква да струват на фонда за гарантиране на депозитите около 100 млрд. долара до 2013 г.

FDIC е държавна структура, а депозитите са гарантирани до 250 000 долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...