В добрите години, макар и заради изкривения пазар у нас, доходите, получавани от лихви по депозитите, позволяваха на хората да живеят по-добре само от проста лихва.

Това заяви днес по време на Деня на инвестициите главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

След продължително понижение на лихвените нива в страната днес обаче това не е възможно. Ето защо ние се опитваме да бъдем полезни със съвети и анализи и се опитваме да насочим хората към взимането на правилни решения, каза още банкерът.

Едва 1% от клиентите на Уникредит Булбанк инвестират в продукти, различни от депозитите. Това пък заяви Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Тя даде и шест съвета, които ще са ни от полза, в случай че искаме да забогатем. На първо място – трябва да определим цел, за която да спестяваме – независимо дали това е покупката на имот в бъдеще, собствен бизнес, пътешествия и др.

Колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добре за самите нас. По този начин ще можем да живеем по-спокоен живот, дори и след пенсиониране. Минчева даде пример със заделянето на 500 лв. месечно в рамките на 20 г. Това прави общо 120 000 лв., но в случай че се постигне 5% годишна доходност, в края на периода парите ни биха били 205 600 лв.

Дори и по-малки суми, от порядъка на 20 или 50 лв./долара или евро, също са добро начало. Както самият Алберт Айнщайн казва, сложната лихва е осмото чудо на света, каза още Минчева.

Сред останалите споменати от нея съвети са диферсификацията или да се не слагат всички яйца в една кошница (да не се инвестира в един актив), както и без паника в несигурни времена, защото е доказано, че хората, които не са се поддали на паника, имат по-добра доходност в дългосрочен план от хората, продали по време на големите финансови кризи.

„Доверете се на професионалистите“, това е последеният съвет на Цветанка Минчева, която посочи за пример Пайъниър Инвестмънтс.

Именно мениджърът на компанията за България Явор Ачев заяви, че днес активите, управлявани от фондовете в Европа, са почти толкова, колкото и на самите банки – 13 трилиона евро срещу 17 трилиона евро.

Ачев посочи, че вложени 1000 долара във фонд на Пайъниър при основаването му през 1928 г. днес би носил над 1.5 млн. процента доходност, а парите ни биха били над 25 млн. долара.