В каква валута да държа спестяванията си - в евро или левове? Този въпрос напоследък става актуален покрай мрачните сценарии, че еврозоната може да се разпадне.

Допитване на в. "24 часа" до анализатори и финансисти показа, че и двете валути предлагат надеждност, а разумният избор се прави според лихвите. Те са по-високи за депозити в левове. При кредитите по-изгодни са тези в евро.

"Българите да разчитат на българските банки, в момента те предоставят много високи лихви на фона на европейските, а има по-малко рискове", смята бившият финансов министър Милен Велчев.

И добавя още аргументи- левът е стабилен, няма данък върху банковителихви и влоговете са защитени до 100 хил. евро или до 196 хил. лева. Затова смятам, че е изгодно хората да държат свободните си пари в депозити, казва той. Ако човек има повече средства, може да разнообрази портфейла и да вложи в недвижимости и акции.

Що се отнася до кредитите, Велчев не очаква тези в евро да поевтинеят. "Ако не дай боже нещо се случи с еврото, българските банки автоматично ще превалутират и депозити и кредити, така че не трябва да има паника и никакви притеснения", казва той. Кредитът в лева е по-скъп, аз лично предпочитам той да е в евро и не виждам причини да си променям мнението", обяснява още Велчев.

Финансистът Красимир Катев също е категоричен, че не трябва да има никаква паника, никакви резки и необмислени движения. Той е категоричен, че кризата в еврозоната ще бъде овладяна. "Ако лично аз трябва да давам парите си на депозит, преценявам по условията - лихви, срокове, вид, и т.н., а не само по валутата. Ако тряба да взема кредит, ще предпочета да е в евро, защото левовите са по-скъпи, без основателна причина. Нямам никакви притеснения за стабилността на валутния ни борд и за лева," категоричен е Катев.

В България има успешно действащ валутен борд и изборът в каква валута да се държат спестяванията и да се теглят кредити е по-скоро от гледна точка на лихвите. За момента е по-ефективно е да се спестява в левове", обясни и Асен Ягодин, зам.-председател на асоциацията на банките и шеф на банката за развитие. Ягодин споделя, че спестява в левове, а ползва кредит в евро.

"Ако приемем банковата статистика като представително проучване на нагласите на българите, то резултатите са категорични - от началото на кризата на всеки спестени 100 лв. 62 са в левове", обясни Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.

Преди кризата евродепозитите са били с около 1,5 млрд. лв. повече от тези в лева, но през 2009 г. тенденцията се обръща. В момента спестяванията на населението в българска валута водят с около 800 млн. лв.

"Това показва, че през последните години българите интуитивно предпочитат спестяванията им да са в левове. Ако не за друго, то най-малкото, защото така получават до 1% по-висока лихва", коментира Илиева.

"Левовете носят по-голяма лихва по депозитите, затова е по-добре да се спестява в българска валута. Вероятно ще продължат да бъдат по-големи и през следващите 1-2 г.", смята Цветослав Цачев от "Елана Трейдинг".

Мария Илиева съветва всеки, който смята да предприеме сериозна промяна в структурата на своите лични финанси, да е сигурен, че взема информирано решение. Тя предупреждава, че всяка стъпка сега, преди да има пълна яснота, би могла да доведе до загуби.

Експертите напомнят, че тенденцията е обратната при заемите - тези в евро са с по-ниски лихви, което ги прави по-предпочитани особено при ипотечните. Въпреки това казват, че всеки сам трябва да прецени кое му е по-изгодно.

Цачев прогнозира, че съществане промяна на лихвите по кредитите няма да има и тези в евро ще се запазят ниски. Той очаква ЕЦБ да предприеме по-активни мерки за спасяване на страните със затруднения, ликвидността на междубанковия пазар да се подобрява.

Според Асен Ягодин няма необходимост клиентите с кредити в евро да предприемат нещо в момента, пък и разходите, свързани с това, не са малки.