В рамките на една година (31 март 2009 - 31 март 2010 г) българските домакинства успяха да спестят над 3 млрд. лв., депозирани в търговските банки. От тях 1.4 млрд. лв. са в лева, депозитите в евро са на стойност 1.6 млрд. лв., а тези в друга валута (най-вече долари) са за 59 млн. лв.

Но коя банка на какви вложения залага?

Левове: Три са банките през този период успели да привлекат повече от 200 млн. лв. нови депозити в лева. Това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и Банка ДСК.

В топ 5 попадат още Пощенска банка (102 млн. лв.) и Обединена българска банка с 100 млн. лв.

Евро: Безспорен лидер за евро депозитите е Първа инвестиционна банка. За година банката привлече 571 млн. лв. нови спестявания, или почти колкото следващите четири банки.

Втората позиция е за Банка ДСК с 242 млн. лв., а трети се нарежда Райфайзенбанк с близо 113 млн. лв. В челото са още Уникредит Булбанк и Обединена българска банка с респективно 106 и 105 млн. лв.

Друга валута: Основна част от депозитите тук са в долари. Т.е. ако се оглеждате за депозити в долари трябва да погледнете предложенията на Първа инвестиционна банка, Пощенска банка и българо-американска кредитна банка. Те са и трезорите, успели да привлекат най-голям дял от спестените зелени пари.

Увеличение на новите депозити от населението е отчетено и в Корпоративна търговска банка и Централна кооперативна банка.

Само през април българските домакинства са спестили нови 89.6 млн. лв. и спестяванията вече са 25.843 млрд. лв.

За първото тримесечие домакинствата са получили 317 млн. лв. лихви от вложенията си в търговските банки.

Станете наш почитател във Facebook