За четири и половина години (от първите данни на Българска народна банка през март 2009 г. до последните актуални данни към септември 2013 г. ) депозитите над 1 млн. евро на сектор Домакинства и НТООД* е нараснал от 325 до 696, или с близо 114%, сочи справка на Profit.bg.

По-голямо повишение (над 185%) статистиката отчита при спестяванията над 100 хил. лв., където вече има регистрирани над 36 000 влога, всеки за средно 226 хил. лв., спрямо 12 680 броя за преди 54 месеца.

Ръстът на големите депозити, от една страна, може да се обясни с несигурността, в която хората предпочитат да не потребяват, а да спестяват и, от друга, с добрите лихви, предлагани от банките години наред.

По последни данни средните лихви в страната ни отново се колебаят около 4 на сто, въпреки че за последната година спадът им у нас е с най-голям темп в ЕС.

Към ноември близо 53% от спестяванията на българите са в левове, а 39 на сто в евро. Едва 8 на сто от депозитите са в други валути – най-вече долари.

Справка на Profit.bg сочи, че за последните 12 месеца влоговете в търговските банки бележат ръст от 3.28 млрд. лв.

* Сектор Домакинствата и НТООД, включват физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации