Някои от най-големите банки в света са обвинени, че са прали пари за Иран, пише DailyNews.

Обвиненията са срещу десет големи банки, включително британската Lloyds. Има информация, че милиарди долари са били изпрани чрез звената на банките в Ню Йорк.

Иран е използвал част от парите, за да финансира терористични групировки като Хамас и Хизбулла. Друга част е използвана за закупуване на материали като далекобойни ракети, волфрам и др.

Lloyds са признали, че са помогнали за изпирането на 300 млн. долара, и са се съгласили да платят глоба от 350 млн. долара, както и да сътрудничат на разследващите. Ако разследването докаже, че от банката са знаели, че по този начин помагат на Иран да нарушава международни закони, Lloyds може също да получи криминални обвинения.

Имената на останалите девет банки все още не са обявени.

Експерти са много изненадани, че голяма банка като Lloyds е признала вината си по подобни обвинения.

Схемите за пране на пари са започнали преди повече от 13 години и са продължали до 2007 г. От Lloyds са прали пари и за Судан.

Практиката е била следната: Иран влага големи суми в депозити в големи международни банки, които после се обръщат в долари и раздробяват по различни по-малки сметки. Те биват местени с по-малки банки, и после в други по-малки банки, докато се изгубят следите им и след това парите се теглят и се използват за незаконни действия.

Голяма част от парите отива в банки Иран, които пък финансират терористични групировки по Западния бряг, в Газа, Ливан, Афганистан и др посредством организации, които фиктивно са обявени като благотворителни.