Deutsche Bank България реализира проекти за над 1.5 млрд. евро през 2007 г.

784
Deutsche Bank България реализира проекти за над 1.5 млрд. евро през 2007 г.

През 2007 г. Deutsche Bank реализира в България няколко мащабни инвестиционни проекта на стойност над 1.5 млрд. евро, съобщи Борислав Иванов, директор на Deutsche Bank България. Сред тях са сделката за продажба на 65% от акциите на Българска телекомуникационна компания на AIG Global Investment Group, финансирането на най-мащабната сделка на пазара на недвижими имоти у нас – продажбата на „Бизнес Парк София” ЕООД на американския инвестиционен фонд „Грамърси Имърджинг Маркетс фонд”, участието в продажба на 75% от капитала на Стопанска инвестиционна банка на КБС Банк Н.В.

10 млн. евро от приходите на Deutsche Bank през 2007 г. са реализирани именно чрез дейността на представителството на финансовата институция в България, като амбицията ни е през 2008 г. да достигнем приходи между 15 и 20 млн. евро, каза още Борислав Иванов.

За сравнение, през 2006 г. постъпленията в Deutsche Bank от сделки в България се изчисляват на 4 млн. евро. Приходите са осъществени чрез предоставяне на клирингови услуги, структурно финансиране на български банки и корпоративни клиенти, сделки по сливания и придобивания, предоставяне на инвестиционни продукти за крайни клиенти чрез партньорство на български трезори и др.

Финансовите резултати за изминалата година доказват лидерската позиция на българския офис в региона в условия на глобална финансова криза и несигурност на пазара. По предварителна оценка реализираната печалба от представителствата на Deutsche Bank в Сърбия и Румъния са съответно 5 млн. евро и 15 млн. евро при значително по-голям мащаб на пазара.

През 2008 г. международните екипи на Deutsche Bank и официалното представителство ще продължат своята успешна работа по реализирането на няколко мащабни инфраструктурни проекта в сферата на публично частното партньорство за близо 1 млрд. евро. В напреднала фаза е и подготовката за финализиране на различни проекти за над 500 млн. евро в сферата на енергетиката, хранително вкусовата промишленост, леката и тежката индустрия, застрахователната дейност, по които Deutsche Bank e основен стратегически финансов партньор.

„През тази година основен приоритет в дейността на българското представителство на Deutsche Bank ще бъдат и сливанията и придобиванията. Работим с 10-12 големи корпоративни клиенти в България за листването им на Лондонската или Варшавската борси. Ще продължим да предоставяме клирингови услуги и да подпомагаме финансирането на български банкови институции – чрез синдикирани заеми или чрез структурирани продукти. Това е изключително важно за българските банки в условията на продължаващата криза на световните финансови пазари и необходимостта от финансов ресурс”, каза още Борислав Иванов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg