Deutsche Bank AG обмисля продажбата на акции на стойност 9 млрд. евро, за да увеличи дела си в Deutsche Postbank AG и да спази новите по-строги капиталови изисквания, информира Bloomberg, позовавайки са на източници близки до финансовата институция.

Най-голямата германска банка вече се е свързала с брокерски компании, за да се информира за техния интерес към евентуално организиране на продажбата, която може да бъде проведена още следващата седмица.

Deutsche Bank има възможност да увеличи почти 30-процентния си дял в базираната в Бон Postbank, която е имала най-ниската капиталова адекватност сред големите германски банки в края на 2009 г. Базелският комитет за банков надзор се среща този уикенд, за да изготви нови правила, които може да принудят банките да увеличат резервите си. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман е заявявал, че базираната във Франкфурт банка ще набира капитал, само за да финансира придобивания.

През последните четири години Deutsche Bank също така придоби Berliner Bank AG, базираната в Нюрнберг Norisbank AG, както и търговското банкиране на ABN Amro Holding NV в Холандия и непубличната Sal. Oppenheim Group. Deutsche Bank постигна споразумение за закупуването на дял в Postbank през септември 2008 г.

Предложените нови правила, които Базелският комитет ще разглежда, могат да доведат до увеличаването на резервите на банките. Десетте най-големи германски банки, в това число и Deutsche Bank и Commerzbank AG, може би ще имат нужда от около 105 млрд. евро свежи капитали вследствие на новите правила, според Асоциацията на германските банки.