Най-голямата немска банка - Deutsche Bank AG, прогнозира отписвания на активи в размер на около 2.5 млрд. евро (3.9 млрд. долара) за първото тримесечие на 2008 г., след като кризата с вторичните ипотеки в САЩ доведе до хаос на кредитните пазари, съобщава Bloomberg.

“Условията станаха значително по-предизвикателни през последните няколко седмици”, се казва в медийно съобщение на базираната във Франкфурт банка. Deutsche Bank, която обяви отписвания на активи в размер на 2.3 млрд. евро през 2007 г., очаква да намали стойността на рисковите си корпоративни заеми и на ценните си книжа, обезпечени с ипотеки на жилищни и търговски имоти.

Deutsche Bank обяви на 26 март, че има вероятност да не постигне целта си от 8.4 млрд. печалба преди облагане за 2008 г., вследствие на намаляване на стойността на активи и намаляващите приходи от банкови операции.

Швейцарският конкурент UBS AG обяви днес, че председателят Марсел Оспел ще се оттегли от поста си, след като банката обяви допълнителни отписвания в размер на 19 млрд. долара и загуба за първото тримесечие.

Акциите на Deutsche Bank са загубили 20% от стойността си от началото на годината.