Най-голямата германска банка - Deutsche Bank AG, изненадващо обяви печалба за третото тримесечие, след като нови счетоводни правила й позволиха да отчете по-малко намаления на стойността на свои активи, информира Bloomberg

Печалбата на банката пада до 435 млн. евро, в сравнение с 1.6 млрд. евро година по-рано, се казва в съобщение на финансовата институция, разпространено днес. Анализаторите прогнозираха загуба за периода. Нови счетоводни правила са позволили на банката да редуцира намаленията на стойността на активи за тримесечието с 845 млн. евро, до 1.2 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на банката Йозеф Акерман, който засега удържа на натиска да набере капитал и да приеме помощ от правителството, заяви, че ситуацията на финансовите пазари остава предизвикателна и даде индикации, че банката може да намали дивидента си.

Акциите на Deutsche Bank са се обезценили със 72% от началото на годината на борсата във Франкфурт, намалявайки пазарната стойност на банката до 14.2 млрд. евро.

Подразделението за инвестиционно банкиране на Deutsche Bank отчете загуба преди облагане с данъци в размер на 789 млн. евро, като това е отрицателен резултат за подразделението в трето поредно тримесечие. Банката е отчела намаления на активи в размер на около 8.5 млрд. евро от миналата година досега.

Печалбата на Deutsche Bank преди облагане с данъци от потребителско банкиране, управление на активи и глобални транзакции пада до 449 млн. евро през третото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 832 млн. евро година по-рано. Акерман се стреми към придобивания в областта на потребителското банкиране, за да намали зависимостта на банката от инвестиционното й банкиране, което миналата година е съставлявало около половината й приходи и печалба.

Deutsche Bank се съгласи през септември да закупи почти 30% от Deutsche Postbank AG, която е най-голямата германска банка за потребителско банкиране, за 2.79 млрд. евро и има опция да увеличи дела си. Базираната в Бон Postbank тази седмица отчете първата си загуба от повече от десетилетие и обяви планове да продава нови акции, което би могло да струва на Deutsche Bank допълнителни 300 млн. евро, когато сделката бъде финализирана през първото тримесечие на 2009 г.

Печалбата на Deutsche Bank беше подпомогната от приходите от продажбата на дела й в най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz SE, както и на акции в производителя на промишлени газове Linde Group.

Deutsche Bank е увеличила броя на служителите си до 81 308 за тримесечието, в сравнение със 77 920 година по-рано, докато в същото време е намалила броя на служителите в подразделенията за корпоративно и инвестиционно банкиране с 1 668.