Една от най-големите европейски банки - немската Deutsche Bank AG, отчете първата си от пет години насам загуба през изминалото тримесечие, в резултат на продължаващата криза на ипотечните пазари в САЩ.

Отписването на активи в размер на 2.7 млрд. евро е до голяма степен в основата на негативния резултат, изнесен от компанията.

За първите три месеца на годината загубата на немската банка е възлязла на 131 млн. евро, след като през сравнимото тримесечие на миналата година тя е била в размер на 2.12 млрд. евро.

Средните очаквания на анализаторите бяха за загуба от 174 млн. евро. Съдействие за това резултатът на банката да не е по-лош са еднократните приходи в размер на 854 млн. евро от продажба на активи.

Данните са поредните, изнасяни от водеща европейска финансова институция, които доказват, че кризата на ипотечните пазара в САЩ продължава да оказва негативно въздействие върху резултатите.

По-рано загуба от 36.7 млрд. долара отбелязаха от най-голямата швейцарска инвестиционна банка - UBS AG, а през изминалата седмица и от Credit Suisse Group отчетоха първата си загуба от 2003 г.

Забавяне на бизнеса с инвестиционно банкиране също е въздействало негативно върху резултатите на водещите европейски банки.

Негативната ситуация на финансовите пазари по света се изразяват в значително намаляване на сделките по сливания и поглъщания, както и при осъществяването на първични публични предлагания, основни бизнеси за инвестиционните банки.

За последните шест месеца акциите на базираната във Франкфурт банка са се понижили с 13%, което е значително по-добре от спада с 20% на индекса, следящ представянето на европейските финансови институции - Bloomberg Europe Banks.