Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG отчете печалба в четвърто поредно тримесечие, след като беше обявила рекордна загуба година по-рано, информира Bloomberg.

Печалбата на банката възлиза на 1.3 млрд. евро за четвъртото тримесечие на 2009 г., след загуба от 4.8 млрд. евро за същия период година по-рано. Предварителните очаквания бяха за 650 млн. евро печалба, според проучване на Bloomberg сред анализатори.

Акциите на Deutsche Bank са поскъпнали със 122% до 45.82 евро за брой във Франкфурт през последните 12 месеца.

Печалбата на банката за четвъртото тримесечие отразява и данъчно облекчение в размер на 554 млн. евро.

Щатската банка JPMorgan увеличи печалбата си повече от два пъти през 2009 г. до 11.7 млрд. долара, докато печалбата на Goldman Sachs нарасна с повече от пет пъти до 13.4 млрд. долара. Печалбата на Deutsche Bank през 2009 г. възлиза на 5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман се опитва да намали зависимостта на компанията от инвестиционното банкиране, което съставлява повече от две трети от печалбата й, като се насочва към придобивания.

През октомври той постигна съгласие за придобиването на Sal. Oppenheim Group, най-голямата непублична банка в германия, както и търговското банкиране на ABN Amro Holding NV в Холандия. Deutsche Bank също така закупи дял в Deutsche Postbank AG и има опция да увеличи дела си.

Deutsche Bank обяви през декември, че печалбата й преди облагане с данъци може да достигне рекордните 10 млрд. евро през 2011 г., тъй като компанията увеличава печалбата на подразделението си за корпоративно и инвестиционно банкиране и разширява дейността си в Азия. Печалбата преди облагане с данъци на подразделението за инвестиционно банкиране може да нарасне с 50% от нивото й от 2007 г. до 6.3 млрд. евро.

Миналата седмица Йозеф Акерман заяви на Световния икономически форум в Давос, че предложените от Барак Обама регулации на финансовата индустрия ще имат „маргинален ефект" върху Deutsche Bank, тъй като компанията вече е изляза от повечето от дейностите, които са обект на предложението на президента на САЩ. Акерман също така изрази несъгласие с плановете за разделянето на големите банки.