Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG отчете печалба за третото тримесечие, която е по-голяма от очакванията на анализаторите, информира Bloomberg.

Предварителните данни за нетната печалба на банката показват ръст от повече три пъти до 1.4 млрд. евро, в сравнение с 435 млн. евро година по-рано. Очакванията на анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg News, бяха за 811 млн. евро печалба.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман избегна най-лошото от финансовата криза, докато в същото време не търсеше държавна помощ. Германската банка извлече печалби от рекордно ниските лихвени проценти, които повишиха приходите от търговията с дълг, валути и суровини до рекордно ниво в JPMorgan Chase & Co. и до третото най-високо ниво в Goldman Sachs Group Inc, според анализатори.

"Deutsche Bank определено е една от печелившите от кризата," смята Кристиян Гатикер от Bank Julius Baer & Co. в Цюрих.

Положителният резултат на банката е подсилен от данъчни кредити и приключването на данъчни одити, свързани с предишни години, информират от там.

Печалбата на Deutsche Bank преди облагане с данъци възлиза на 1.3 млрд. евро в сравнение с очакваните от анализаторите 1.19 млрд. евро. Първичната капиталова адекватност е на ниво от 11.7%

Акциите на Deutsche Bank са поскъпнали с 99%, до 55.34 евро от началото на годината, като пазарната стойност на банката е 34 млрд. евро.