Deutsche Postbank очаква да отчете голяма загуба за 2008 г. след като елиминира портфолиото си от акции в края на миналата година, предизвиквайки по този начин големи скрити загуби, информира Reurters.

Postbank, в която най-голямата германска банка Deutsche Bank закупува първоначално малко под 30-процентен дял, обяви, че "много негативните" капиталови пазари през четвъртото тримесечие и инвестициите на банката в структурирани финансови инструменти също могат да имат голям ефект върхи резултатите на финансовата институция.

Така Postbank очаква значителен отрицателен резултат за 2008 г., според изявление на банката.

Експертите от финансовите пазари прогнозират, че намаленията на стойността на активи могат да увеличат годишната загуба на Posbank до почти 1 млрд. евро. Deutsche Postbank засега не коментира прогнозите.

Независимо от ефекта върху финансовите резултати цялостното елиминиране на дяловите участия на банката премахва голям риск по отношение на Postbank основния капитал на банката.

Собственикът на Postbank Deutsche Post обяви, че все още очаква продажбата на дела в Deutsche Bank да бъде финализирана в началото на тази година, както е планирано. От Deutsche Bank твърдят същото.

Deutsche Post обяви, че се придържа към таргета си за 2008 г. да набере 2.4 млрд. евро печалба преди лихви и данъци.

Акциите на Postbank, която има около 3 млрд. евро пазарна капитализация, рано днес отчитаха понижение до 13.94 евро.