Заемите за потребление у нас далеч не са сред най-скъпите в страните от Европейския съюз. През април България се нарежда на 9-а позиция в класацията по нива на лихвите, сочат данните на Европейската централна банка (ЕЦБ).

У нас през април за пръв път от октомври 2008 г. насам годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските кредити в левове падна под 13% и достигна 12.95%. Намалението само за месец беше с около 0.5%. ГПР включва не само лихвата, но и всички такси и комисиони по кредита.

В сравнение с януари промяна в позицията на България в европейската класация обаче няма, независимо че заемите у нас поевтиняха с около 0.80%.

Рекорд по скъпотия за пореден месец бележат заемите за потребление в Естония. Там ГПР в евро през април достига 32.05%. Висока е цената на кредита също в Унгария, където оскъпяването на продуктите във форинти през април е средно с 24.10% на годишна база. В Полша средният ГПР е 21.97%, в Латвия - 21.61%.

Значително по-скъпи в сравнение с България са потребителските заеми в Словакия - 16.39%, Чехия - 16.21%, Румъния - 15.19% и Литва - 14.35%. Най-евтини пък са във Финландия и Малта - с ГПР съответно 5.76% и 5.85% през април, пише в. Труд.

Движението на лихвите по потребителските заеми в европейските страни през първия месец на пролетта е било разнопосочно, показват още данните на ЕЦБ. След Унгария и Латвия, при които понижението на ГПР е било съответно с около 1.5 процентни пункта и 0.9 п. п., България е с едно от най-чувствителните понижения. В някои от страните пък се регистрира по-сериозно покачване на цената на кредита - в Ирландия с над 1% и в Естония с около 0.50%.

България си запазва втората позиция по скъпотия при жилищните кредити в евро, сочат данните на банкерите във Франкфурт към края на март.