Белгийско-френската финансова компания Dexia SA ще получи 6.4 млрд. евро помощ от Белгия, Франция и акционери, след като влошаващото се положение на финансовите пазари доведе до рекорден спад в цената на акциите на компанията, предава Bloomberg.

Федералното и регионалните правителства в Белгия, Франция и най-големите акционери на компанията ще осигурят средствата, се казва в изявление на белгийския министър-председател Ив Льотерм.

Капиталовата инжекция за базираната в Брюксел и Париж Dexia идва два дни след като Белгия, Холандия и Люксембург се съгласиха да налеят 11.2 млрд. евро във Fortis, най-голямата белгийска компания за финансови услуги. Това “спасяване” съвпадна с решението на Великобритания да поеме контрола над ипотечната банка Bradford & Bingley Plc и със “спасяването” на германската Hypo Real Estate Holding AG.

Правителствата в Белгия и акционерите ще инвестират общо 3 млрд. евро. Франция и държавната банка Caisse des Depots et Consignations също ще вложат 3 млрд. евро. Отделно, правителството на Люксембург ще закупи облигации на стойност 376 млн. евро, конвертируеми в акции на подразделението на Dexia в страната.

Цената на акциите на Dexia падна с 2.98 евро, или 30%, до 7.07 евро за брой в Брюксел днес, което е най-големият спад, откакто компанията започва да се търгува на борсата през 1996 г. Книжата на Dexia са се обезценили с 59% тази година, намалявайки пазарната стойност на банката до 8.2 млрд. евро.

Фючърсите върху европейските индекси паднаха днес, след като вчера Камарата на представителите в Конгреса на САЩ отхвърли спасителния план за финансовата система на стойност 700 млрд. долара, което доведе до най-големия спад на индекса S&P 500 от 1987 г насам.

Dexia е поставена под натиск, откакто спаси от фалит нюйоркското си подразделение за застраховане на облигации Financial Security Assurance Inc. Dexia се съгласи през август да предостави 300 млн. долара на FSA. Мярката последва кредитна линия за 5 млрд. долара, която Dexia отпусна на FSA през юни и финансова инжекция от 500 млн. долара, направена през януари.