Димитър Костов: БВП може да отчете 0.5% ръст през 2010 г.

1252
Димитър Костов: БВП може да отчете 0.5% ръст през 2010 г.

Икономиката на България може да се свие с по-малко от предварително прогнозираното през тази година и да отчете ръст още през следващата година, което ще се дължи на възстановяването в Западна Европа, смята подуправителят на БНБ Димитър Костов, цитиран от Bloomberg.

БВП на България може да се свие с 4.2% през тази година и да отчете ръст от 0.5% през следващата 2010 г., споделя Костов в интервю в Дубровник вчера. Последната прогноза на правителството беше за 6.3% спад през 2009 г. и 2% понижение през следващата година. Централната банка може да публикува новата си прогноза през тази седмица.

Международният валутен фонд очаква БВП на България да падне с 6.5% през настоящата година и с 2.5% през следващата година.

"Износът и производството се стабилизират," казва Костов, изтъквайки възстановяването на германската икономика, която е най-голямата в Европа и е най-големия експортен пазар на България. Прогнозите на МВФ са "прекалено песимистични", смята Костов.

България, която е най-бедната страна в ЕС, преминава през първата си рецесия от 12 години, след като тригодишния кредитен бум спря, а преките чуждестранните инвестиции намаляха. Износът, оглавяван от металите и химическите продукти, падат с 30% през първото полугодие. Германия и Франция излязоха от рецесията през второто тримесечие на годината, което е индикатор, че търсенето може да нарасне скоро.

Основният индекс на Българска фондова борса SOFIX се е повишил с 37% за последните три месеца, като ръстът се оглавява от Българо-Американска Кредитна Банка, M+С Хидравлик и Каолин.

Тъй като износът се възстановява, а рецесията ограничава търсене на местно ниво дефицитът по текущата сметка на България вероятно ще падне до под 10% от БВП следващата година, в сравнение с 12% тази година, според Костов.

Страната се движи по план за включване на валутата си към механизма ERM до началото на следващата година, който предхожда приемането на еврото като национална валута, казва Костов.

От 1997 г. България е във валутен борд, който изисква валутния резерв да покрива парите в обръщение. Левът е фиксиран към еврото през 1999 г. като част от системата.

Централната банка планира да запази този режим и обменния курс до въвеждане на еврото, което може да се случи в един приемлив период от време," смята Костов.

Сн. Димитър Костов, подуправител на БНБ (БГНЕСФото)

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg