Годишните доходи на Йозеф Акерман, директорът на първата германска банка Дойче банк за 2007 г. възлизат на 13.98 млн. евро, или с 1% повече, отколкото предишната година. Това фигурира в публикувания годишен доклад на финансовата институция, цитиран от АФП.

Повишението на заплатата се съчетава с увеличение със 7% на нетната печалба на Дойче банк, която за 2007 г. е 6.5 млрд. евро. Заплатите на високопоставените началници в Германия редовно са обект на критики в страната, докато покупателната способност на населението не помръдва.

58-годишният Акерман е един от най-скъпо платените шефове на тридесетте предприятия, обединени от германския борсов индекс Dax, посочват от БГНЕС.

Той си спечели много врагове в Германия с поведението си, сметнато за арогантно, по време на неотдавнашен финансов процес. През ноември германският президент Хорст Кьолер призова акционерите и административните съвети да се погрижат ръководителите да не губят чувство за мярка в претенциите си за възнаграждение.

Дойче банк всяка година обявява индивидуалните заплати на своите началници за разлика от други големи германски компании.

Снимка: БГНЕС фото