Делото срещу бившия дилър от френската банка Сосиете женерал (Sociеtе Gеnеrale) Жером Кервиел завършва днес с пледоарията на неговата защита, която призова съда да прояви "здрав разум", предаде Франс прес.

Адвокатът на Кервиел, Оливие Мецнер, поиска трибуналът да не казва "обратното на действителността".

Той иронизира твърденията на Сосиете женерал и на обвинението, че началниците на Жером Кервиел нищо не са видели и нищо не са знаели за операциите, за които го обвиняват.

Трийсет и три годишният бивш дилър е обвинен, че е заемал спекулативни позиции на финансовите пазари за десетки милиарди евро, прикривайки действията си чрез фиктивни операции и фалшиви данни, в резултат на което е причинил историческа загуба от 4,9 милиарда евро на банката през януари 2008 година.

Прокуратурата вчера поиска той да бъде осъден на пет години затвор, от които четири при строг режим.

"Вие сте тук, господин председател, госпожи съдии. Възможно ли е в продължение на три седмици някой от вас да не е видял какво правят останалите?", запита адвокатът.

Според Оливие Мецнер същото е било и в търговата зала - служителите са били заедно, един до друг, и са виждали и чували какво правят останалите.

Той отхвърли обвинението, че клиентът му е отговорен за загубата от 4,9 милиарда евро на банката.

"Всички са виновни", заяви една преподавателка по финанси, която се яви като свидетел на продължилия три седмици процес.

Банката призна, че е имало пропуски в системата за контрол, но продължава да твърди, че Кервиел е използвал фиктивни операции и фалшиви данни и документи, за да заблуждава колегите си.

Свидетелските показания на бившите му началници оставиха по-скоро впечатлението за поведение на ненамеса, отколкото за умишлено подтикване към рисковани операции, отбелязва АФП.

Съдът ще се произнесе след разисквания при закрити врата, като срокът за обявяване на решението ще бъде определен по-късно.

Той ще трябва да реши също така дали да даде ход на иска на банката за обезщетения от Кервиел на стойност 4,9 милиарда евро.

Източник: БТА