Българите използват дебитните си карти между два и пет пъти месечно, показва анализ на нагласите на потребителите. Според изследването, ако теглим пет пъти в месеца пари от банкомат, включително и на друга банка, таксата ни за година може да достигне 120 лева.

Някои банки нямат такси, когато клиентите искат да платят с дебитна карта, например в магазина. Понякога обаче се начисляват между 15 и 50 стотинки, съобщи БНР. Това струва на хората до 30 лева за година, пресметнали са експертите. Финансовият анализатор Иван Стойков обяснява, че застраховките на дебитни карти все още не са популярен продукт. Те покриват кражба и злоупотреба с дебитната карта.

Вижте още:50% от най-големите банки взимат по 1 лв. за теглене от банкомат

Стойков предупреди, че преди да избере коя банка ще издаде най-подходящата за него карта, клиентът трябва да проучи следните неща:

„Какви суми възнамерява да държи в дебитната си карта, колко пъти ще му се наложи да ползва дебитната карта. Ако повече я използва за теглене на пари в брой, трябва да гледа най-изгодните условия и съответно дали има достатъчно банкомати съответната банка. Ако пък ще използва дебитната карта повече за плащания, да опита да проучи кои банки разполагат с най-голяма мрежа от ПОС терминали, хората да си избират самия продукт, а не първо да го изберат, а след това да се чудят как да го използват най-рационално“.

Вижте още:Как се тегли банкомат