България и Румъния не са образци от всякаква гледна точка за страните от Балканите, кандидатки за членство в ЕС. От някои гледни точки те са дори случаи, които не трябва да се повтарят. Това пише днес румънският вестник "Адевърул", като цитира интервю на старшия икономист на Дойче банк Норберт Валтер за онлайн сайта Дойче веле.

В интервюто Валтер говори за икономическите перспективи на Балканите и за промяната в мисленето на равнище правителства на страните членки на ЕС. Според него, що се отнася до инфраструктурата, България и Румъния не могат да се сравняват със Словения и Хърватия. Образованието също е на различно равнище.

"Смятам, че ЕС ще направи добре да каже решително: "Тук корупцията не върви; ние сме регион без корупция", казва старшият икономист на Дойче банк, цитиран от БНР. По думите му ЕС би трябвало да внимава тази част от европейското законодателство да бъде обяснена ясно и да не се постъпи още веднъж небрежно по въпроса, както отчасти се е получило в случая на Румъния и България.

Норберт Валтер обяснява в интервюто, че това е за доброто и на Румъния, и на България.