Сливенският окръжен съд остави в ареста Стефан Стефанов, който направи опит за въоръжен грабеж на банка, простреля охранител и държа като заложници повече от 18 часа шест служителки.

Искането на прокуратурата беше внесено от изпълняващия длъжността ръководител на Окръжната прокуратура Пламен Стефанов, а делото се гледа от председателя на Окръжния съд Кънчо Жеков.

Държавното обвинение внесе три обвинения срещу 27-годишния Стефанов. Едното е за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство. Наказанието по това обвинение е от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Другото обвинение е за вземане на заложници. Ако похитителят бъде признат по това обвинение го грози затвор от 1 до 8 години. Третото обвинение е за безнадлежно разрешително за носене на боеприпаси - патрони от различен калибър, за което наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Обвиняемият се представляваше от служебен защитник - Борислав Сяров, известен в града адвокат по наказателни дела.Той поиска домашен арест или освобождаване срещу парична гаранция, като изтъкна, че Стефанов не е осъждан, няма криминално досие и представи копие от разрешително за носене на пистолет „Байкал" на името му.

Ако Стефанов обжалва в тридневен срок наложената мярка за неотклонение, Бургаският апелативен съд ще се събере на 4 април в 14 часа.

Междувременно от Военномедицинска академия съобщиха, че състоянието на ранения охранител Станчо Станев продължава да е критично и нестабилно. 42-годишният мъж е в Клиниката по анестезиология и реанимация на академията, на апаратно дишане и в изкуствено поддържана медикаментозна кома.

Източник: БТА