Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призна, че се е надявал големите заеми, отпуснати през последните месеци от институцията на европейските банки, да достигнат по-бързо до реалната икономика, съобщава Франс прес.

Кредитирането от търговските банки за бизнеса вероятно ще остане слабо "за известно време" заради забавянето на икономиката на еврозоната, заяви днес президентът пред комисията по икономически въпроси на Европейския парламент.

През декември и февруари ЕЦБ предостави на банките евтини кредити за общо 1 трлн. евро с надеждата те да стимулират предлагането на заеми, но средствата не достигнаха до реалната икономика.Миналия месец някои от банките започнаха да връщат кредитите, взети от ЕЦБ.

„Слабият растеж означава, че компаниите нямат голямо желание да теглят кредити, докато голяма част от еврозоната е на ръба на рецесията“, каза Драги. "Не можем да заменим недостатъчното търсене", отбеляза днес Драги.

Президентът на ЕЦБ подкрепи усилията на Испания да възстанови устойчивосттана финансите си като "изключителни" и "определено забележителни", на фона на опасенията, че пазарният натиск може да принуди Испания да поиска международна спасителна помощ.