Дали цените на недвижимите имоти са достигнали своето дъно или ще продължат да се понижават е въпрос, на който едва ли някой може да ви отговори еднозначно.

Едно обаче е сигурно - спадът на цените от последните години бе значителен и започва да проявява сериозни темпове на забавяне.

Знаете ли, че през последната една година цените на имотите бележат минимално понижаване, а при някои има стабилизиране и дори покачване, а лихвените нива по банковите кредити са спаднали до нивата от 2006-2007 г.

Това може да е достатъчно за обмисляне на изгодна покупка на имот от хора, които имат нужда от дом, в който да живеят и да отглеждат своите деца.

Предимствата на това да притежавате собствен имот са безспорни. Освен че променят значително стандарта на живот на всяко семейство, те намаляват несигурността в семейството (от това да живеят при родителите си или да търсят ново жилище под наем) и дават възможност за едно по-дългосрочно планиране на разходите.

За тези, които считат, че настоящият момент и цени на имотите са подходящи за покупка, от Банка ДСК предоставят изключително изгодно предложение.

Ипотечният кредит, предлаган от една от водещите банки у нас, има редица предимства. Може би най-голямото е ниската лихва и доброто съотношение годишен процент на разходите (съотношение, което показва истинската цена на кредита със заложените други разходи).

При кредит от 40 000 евро за срок от 30 години и лихва от 7.29%, годишният процент на разходите е 8.17%, при програма „ДСК Уют“ с ползване на допълнителна лихвена отстъпка, месечната вноска е в размер на 273.96 евро. Общата дължима сума за целия период на кредита е 102 744.52 евро, според изчисленията на банката.

Клиентите на Банката могат да ползват кредит и при фиксирана лихва през първите 3 или 5 години, като минималния срок на кредита при тази опция е 10 години . През първите три/пет години е налице такса за предсрочно погасяване на кредита от 3%, а през следващите години няма такава.

Жилищният или ипотечният кредит на Банка ДСК може да се използва за закупуване или строителство на недвижим имот, довършителни работи или подобрения, както и за рефинансиране на други ипотечни кредити със значително по-неизгодни финансови условия.

За да осигури достъпни месечни вноски, Банката предлага на клиентите си да разсрочат инвестицията за закупуване на жилище за дълъг срок - до 30 г.

Условия за ползване на допълнителна лихвена отстъпка по програма „ДСК Уют” - наличие на открита разплащателна сметка в Банка ДСК и превод на работна заплата, заедно с плащане на три комунални услуги месечно или 2 комунални услуги и ползване на ДСК Директ – електронното банкиране на Банката/осигуряване в ДПФ на ПОК „ДСК Родина”.

* Промоционалните условия се предоставят по жилищни и ипотечни кредити на граждани без револвиране на погасената част, когато същия е разрешен с обезпечение жилищен имот или комбинация от жилищен и нежилищен имот, в случай, че повече от 60% от размера на кредита е формиран на база оценката на жилищния имот . Задължително е сключването на застраховка имот.

Разходът за застраховката не е включен в ГПР.