Турска инвазия ще изостри конкуренцията на родния банков пазар. Два трезора - Ишбанк и Актифбанк, са направили сериозни постъпки за дебют у нас.

Първата е най-голямата частна банка в южната ни съседка и четвъртата по големина компания въобще там с активи 86.4 млрд. долара.

Още през миналата година ръководството на банката е уведомило БНБ за намерението си чрез дъщерното си дружество във Франкфурт Ишбанк Германия да открие поделение в България. Разрешение от БНБ не е необходимо, тъй като става въпрос за дружества в рамките на ЕС. Това обаче няма да стане преди края на лятото или есента, коментират централни банкери.

Причината е, че клонът трябва да си намери сграда и да изпълни необходимите технически изисквания, свързани с новото поделение. Инвестицията тук се прави и заради разрастването на дейността на турския стъклопроизводител "Шишеджам", твърдят запознати.

Банката е един от собствениците на предприятието с пряко участие в капитала му. Кредитната институция е една от най-старите в южната ни съседка, създадена през 1924 г., едновременно с модерната турска държава.

Най-голям собственик на капитала й - 41.5%, е частният й пенсионен фонд Isbank Pensoin Fund, 28.1% се държат от Republican People's Party, а 30.4% се търгуват свободно на борсата. Банката е листвана на Лондонската и Истанбулската фондова борса.

Има по един клон в Англия, Бахрейн, Холандия, Франция, Ирландия и Швейцария, 11 в Германия и 13 в Кипър.

Голям интерес към България проявява и друг турски трезор - Актифбанк. Тя е частна, ориентирана към корпоративна и инвестиционна дейност. Част е от семейния Чалък холдинг, който има интереси в строителството, телекомуникациите, енергетиката, текстила.

Част от холдинга е и водещата медийна група Turkuvaz Media Grup, която притежава няколко тв и радио канала, както и правата за издаване в Турция на Космополитен, Форбс, Харпър Базар, автомобилни списания.

Източник: в. Стандарт