Стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) нарастват, докато в същото време пазарите очакват решението й за лихвите днес, информира Reuters.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации на стойност 60 млрд. евро също бележи напредък. Общата стойност на облигациите, изкупени досега, възлиза на 16.958 млрд. евро, в сравнение с 16.492 млрд. евро преди това.

По данни на ЕЦБ търговските банки са депозирали 171.524 млрд. евро овърнайт, в сравнение с 167.192 млрд. евро предходния ден.

Стойността на депозитите е най-висока от 10 август насам. Депозитите нараснаха след като банките получиха 75 млрд. евро под формата на едногодишни средства от ЕЦБ през миналата семдица.

Стойността на средствата депозирани в ЕЦБ е значителна, откакто банката наводни паричните пазари с почти половин трилион евро в края на юни.

Количествата депозирани в ЕЦБ обаче са наполовина на тези след първия търг за едногодишни средства през юни, когато банката заля пазарите с рекордните 442 млрд. евро.

Търговските банки са взели назаем от ЕЦБ 96 млн евро в сравнение с 816 млн. евро преди това, показват данните на финансовата институция.

ЕЦБ и централните банки на държавите от Еврозоната също така изкупуват деноминирани в евро, обезпечени облигации.