Данък добавена стойност може да бъде намален до края на мандата на правителството, най-вероятно през 2013 г. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на твърденията, че се топи фискалният резерв, Дянков беше категоричен, че към днешна дата той е дори по-голям от завещания от предишното управление:

„В момента фискалният резерв нетно е по-голям, отколкото беше по времето на Тройната коалиция“, заяви вицепремиерът. „Вярно е, че резервът беше 8.2 млрд. лв. през юни 2009 г., но също така те ни оставиха 3.5 млрд. лв. неразплатени разходи“.

По последните публикувани данни фискалният резерв е 4 млрд. лв., но вицепремиерът, уточни, че той сега той е 4.3 млрд. лв.

"Парите ни за черни дни в момента са повече, отколкото те ни оставиха. 1.8 млрд. лева трябва да се дадат по падежа за изплащането на дълга." каза той, визирайки плащането на глобалните облигации, чийто падеж е през януари догодина .

Дянков обяви още, че не се е отказал от намерението си да въведе регулация за определянето на лихвите на банките. Конкретните предложения на екипа му към банковите институции ще бъдат представени в четвъртък. Според министъра трябва да има ясни и прозрачни правила за начина, по който се определят лихвите и да отпаднат някои такси, събирани от банките, за които въобще не е ясно как се формират.

Всичко това искам да се регламентира ясно в закон, а ние ще предложим дори още по-пазарни начини да се определят таксите от сегашните, обясни министърът.

Финансовият министър защити идеята финансирането за изплащането на падежа по външния дълг да бъде търсено по различни канали, включително и чрез ДКЦ на вътрешния пазар, еврооблигации и инвестиране на част от парите в Сребърния фонд. Не може тези пари да стоят в сметки в БНБ и всяка година се губи средно около 40 млн. лв. от тях, защото не могат да се инвестират, обясни Дянков. Той се аргументира, че в момента инвестициите в ДКЦ носят около 1% по-голяма доходност, отколкото парите на депозит.

Финансовият министър допълни още, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и утре сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ.