Фискалният резерв от 8 млрд. лв. може да се използва за по-висока доходност, заяви финансовия министър Симеон Дянков след участие в международната конференция за реформите в новите страни членки на ЕС в София днес.

Той изрази учудването си, че близо 10 години резервът е стоял по сметка с лихва между 0.3% и 0.5 =%, от което сме загубили няколко милиарда лева. Според него е разумно резервът да е в търговски банки, от които може да има доходност от около 6%.

Резервът на здравната каса, който е около 700 млн. лв., чрез парламента трябва да бъде отблокиран и да се използва за здравни грижи на българските граждани, а не да стои по сметки с ниска доходност, заяви Дянков.

За следващата година резерва на НЗОК се планира да бъде между 140 и 150 млн. лв. и здравните вноски се планира да отиват само за здраве. Банкрутът на болниците с големи дефицити в България не стои на дневен ред, но ще се търси отговорност от техните управителни органи, защо се е стигнало до тук, коментира Дянков.

До края на годината ще се търси решение на този проблем, включително и законодателно, коментира той. Болниците в България наистина са повече в сравнение с другите европейски страни, заяви той. Пътят обаче не е да се закриват, а да се промени профила на тяхното ползване, коментира той.

Трябва да дойдат нови хора в управлението на проблемните сектори в страната, които да са извън системата и да осъществят необходимите реформи в здравеопазването, енергетиката, митниците и др., посочи Дянков в изложението си пред участниците в конференцията.

Досега са липсвали политическа воля и добри политици, което е възпрепятствало страната ни по-лесно да премине през кризисния период, заяви той. Политиците са част от проблема, особено онези, които са свързани с мафиотски лобита, каза Дянков.

Той даде за пример енергетиката, където не е имало никакъв преход през последните 20 години. Редица проекти там са направени за да се краде мащабно, заяви той. Според него България трябва да изгради индикатори в приоритетните области: образование, здравеопазване, екология и инфраструктура. Трябва да създадем и национална стратегия, както да очакваме от членството си в ЕС, смята той.

Източник: БГНЕС, Снимка:Profit TV