Председателят на Съвета на директорите на американската банка Morgan Stanley Джон Мак, известен с прякора си Мак -Ножа, си подаде оставката и ще напусне борда в края на тази година. Мястото му ще заеме сегашния генерален директор на банката Джеймс Горман.

WSJ пише, че с напускането на Мак зазвучава лебедовата песен за традиционния образ на уолстрийтския ръководител - твърд човек, който сключва невероятни сделки и е готов да поема лично и за компанията си големи рискове.

„Той е командир по време на битка, който умее да води хората след себе си. Но слабото място на Джон е стратегията", смята аналитикът на Sanford Bernstein Брад Хайнц, добавяйки, че Мак никога не е сключвал сделки, които не биха го привлекли. Мак се прослави със своята импулсивност, хърля телефони и вика на брокери и инвеститори.

Очаква се, че Горман ще поведе компанията към по-предвидим път. Моделът му е по-скоро фокусиран към печалби от комисионни, например за брокерски услуги, отколкото от рискови сделки, към които имаше слабост Мак. Стратегията на Мак бе оправдана до средата на миналото десетилетие, но банката загуби 9 млрд. долара от ипотечни книжа през 2007 година.

Стигна се дотам, че Morgan Stanley бяха спасени от правителството на САЩ, което му позволи да промени статута си от инвестиционна банка на банкова холдингова структура. Това й гарантира достъп до извънредни кредити на ФЕД, а Мак уговори Mitsubishi UFJ Financial Group да придобие 21% от акциите на Morgan Stanley с право на глас за 9 млрд. долара.

В последно време, пише WSJ, Мак слезе от сцената. Все по-рядко се появява в централния офис на Morgan Stanley, като се отдава на пътешествия, срещайки се с ключови клиенти на банката.

Сега Мак работи над книгата за своята кариера и проблемите на лидерството, която може да излезе на пазара до края на 2012 година. Той стана и съветник в щаба на кандидата за президент на републиканците Джон Хънтсман. По-рано Мак вече не веднъж е заявявал, че в залеза на своята кариера той би искал да се изправи пред държавен пост.