ЕБВР: Кризата излага на риск банковия сектор в източна Европа

1441
ЕБВР: Кризата излага на риск банковия сектор в източна Европа

“Това предполага че предаването на кризата в Еврозоната към региона чрез банковите подразделения може вече да е започнало през есента на 2011 г., което ще има още по негативен ефект върху кредитирането и евентуално икономическия растеж,” казва ЕБВР.

В по-голяма част от Централна Европа, прибалтийските държави и Югоизточна Европа ръстът на кредитирането с отчетена инфлация е “много слаб или отрицателен” от края на лятото, според ЕБВР. Кредитирането е най-слабо в Хърватия, Естония, Унгария, Словения, България и Македония.

Нивото на лошите кредити остава високо в региона, но съотношението кредити към депозити намалява, което е сигнал за промяна към “по-здрав” модел на кредитиране, казват от ЕБВР.

Миналия ноември Австрия нареди на трите си най-големи банки, които взети заедно са най-големите кредитори в Източна Европа, да ограничат кредитирането в региона.

Източна Европа отчита нетен отлив на капитали през третото тримесечие на миналата година, което се случва за първи път от първото тримесечие на 2009 г. Това се дължи на факта, че задълбочаващата се криза в Еврозоната принуди инвеститорите да избягват по-рисковите пазари.

Словения и Унгария се очаква да изпаднат в рецесия през тази година. Свиването при унгарската икономика ще бъде най-голямо от 1.5%, докато БВП на Словения ще намалее с 1.1%, според ЕБВР.

Икономиките на страните от Централна Европа и Прибалтика ще нараснат с 1.4% в сравнение с 3.4% през миналата година. Ръстът в Югоизточна Европа ще бъде 1%, в сравнение с 2.2% през 2011 г.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg