ЕБВР отбелязва 20 години от началото на прехода в соцблока

1708
ЕБВР отбелязва 20 години от началото на прехода в соцблока

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще проведе днес международна конференция по случай 20 години от началото на прехода към пазарна икономика на бившите социалистически държави, пише РИА Новости.

Банката с щаб квартира в Лондон, бе учредена именно с целта да съдейства в този преход и ежегодно публикува обемни доклади за прогреса в прехода към функционираща пазарна икономика в страните от Централна и Източна Европа, Балканите, ОНД и Централна Азия.

„Събитието ще съчетае в себе си исторически обзор на случилото се в Европа от времето на паметната 1989 г. с анализи за икономическото развитие на региона в сегашните сложни условия", отбелязва в съобщение банката.

В пленарна дискусия на конференцията ще вземат участие президентът на ЕБВР Томас Мирков, бившият президент на Полша Александър Квашневски, бившият министър председател на Словакия Ян Чарногурски и професорът от Оксфорд и известен експерт по Източна Европа Тимъти Гартън Аш. Модератор на дискусията ще е заместник директорът на лондонския Център за европейски реформи Катинка Бариш.

Главният икономист на ЕБВР Ерик Берглов ще представи на участниците в конференцията ежегодния доклад по прогреса в процеса на преход към пазарна икономика - EBRD Transition Report 2009.

„Документът, който тази година е със заглавие „Процесът на преход е в криза?" заключава, че независимо от сериозния удар върху икономиките на страните от региона, сам по себе си процесът на трансформация не е сломен от световния икономически спад от много поколения насам", съобщава ЕБВР.

В предисловието към доклада Берглов подчерта, че кризата дори постави пред изпитание устойчивостта на реформите и икономическата интеграция, постигнати през последните 15-20 години".

„Кризата от 2008-2009 г. доведе до забавяне на процеса на реформи. Но за разлика от кризата в Русия от 1998 г., днес тя не стана повод за масово бягство от реформите...Това говори за едно - икономическите институции и политически системи са далеч по-зрели спрямо 1998 г., както и далеч по-интегрирани в регионален и глобален аспект, както и по-ефективни предвид антикризисните мерки за предотвратяване на високата инфлация и колапс на банковите системи", се посочва в доклада.

Според главния икономист на ЕБВР „фундаменталният модел за икономически ръст за региона се запазва, но кризата показа редица слабости".

Като такива той определи запазващата се свръхзависимост от природни ресурси на икономиките на редица държави от региона - Русия, Казахстан, Азербайджан и Туркменистан. Тази зависимост, според експерта, може да доведе до успокояване темповете на икономически ръст в дългосрочен план и макроикономическа волатилност.

„За да избегнат този „суровинен капан", посочените държави могат да се опитат да диверсифицират икономиките си, да подобрят бизнес средата, да създадат стабилизационни буфери и да задълбочат финансовия сектор, за да минимизират влиянието от непредсказуемостта от стойността на суровините, както и да занижат неравнопоставеното разпределение на доходите от ресурсите", се посочва в доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Svilen
# 0
18:11 | 10 November 2009
... http://bg.wikipedia.org/wiki/Преходът
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg