ЕБВР отпуска 8 млн. евро на Райфайзенбанк България

590
ЕБВР отпуска 8 млн. евро на Райфайзенбанк България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна 8 млн. евро на Райфайзенбанк (България) за кредитиране на енергийно-ефективни проекти за домакинствата, информираха от българската финансова институция.

Финансирането е част от новата Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома в размер на 40 млн. евро, която бе одобрена наскоро от борда на директорите на ЕБВР.

България е енергоемка страна, която според някои проучвания използва 5.6 пъти повече енергия, съотнесено към БВП, спрямо средното за Европейския съюз. На базата на същия показател, България емитира 6.4 пъти повече въглерод от средното за ЕС. Енергийната консумация на българските домакинства е над една пета от тази за страната и тъй като цената на енергията се очаква да се покачва във времето, хората са все повече заинтересовани от подобряване на енергийната ефективност в домовете си, се казва в съобщението.

Райфайзенбанк е клиент на ЕБВР от 2002 г. по различни кредитни линии, включително и първоначалната Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома, започнала от 2005 година.

Oт началото на дейността си в България ЕБВР е вложила над 2 млрд. евро в различни сектори на икономиката. Кредитните линии, финансиращи устойчивото подобрение на енергийната ефективност в България, възлизат на около 260 млн. евро.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg