Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) - финансовият инструмент на Европейския съюз - предупреди Австрия, че може да накаже банките й през 2010 година, ако продължи сегашната си политика за банковата тайна след 31 март 2010 година, съобщи говорител на банката, цитиран от Франс прес.

Така говорителят потвърди информациите на в. "Стандарт" и "Пресе", според които ЕИБ заплашва от догодина да изключи австрийските банки от някои финансирани от нея проекти. Той обясни, че на срещата си в Лондон през април лидерите от Г-20 са поискали ЕИБ и други международни финансови институции като Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други, да променят политиката си към страните, които не сътрудничат в данъчната сфера.

В резултат на това на 14 юли управителният съвет на ЕИБ е приел нова политика в тази сфера и нейният председател е изпратил писмо до австрийския министър на финансите, за да го информира за това.

Говорителят уточни, че мярката ще засегне само дейности, финансирани от австрийските банки в чужбина, например в Източна Европа, а не дейностите им в Австрия и проекти в Австрия, финансирани от ЕИБ.

Новите правила не засягат само Австрия, но засега тя е единствената страна от ЕС в сивия списък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посочи говорителят.

Други страни, като Люксембург и Белгия, в началото също фигурираха в сивия списък, но бяха извадени от него, след като предприеха мерки за съобразяване с исканите от ОИСР условия за банковата тайна и данъчната сфера.

Източник: БТА