Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) предостaвя 50 млн. евро на Райфайзенбанк и Райфайзен Лизинг за финансиране на проекти на малки и средни предприятия (МСП) и общини в България в секторите на енергетиката, здравеопазването, образованието и местната инфраструктура, както и иновативни начинания.

Средствата от ЕИБ също така са предназначени и за проекти в областта на индустрията и услугите, включително туризма, и ще бъдат комбинирани с грантове от Европейската комисия (ЕК), и Международния фонд за подкрепа на извеждането от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“.

Общото финансиране на ЕИБ, възлизащо на 50 млн. евро, се предоставя на Райфайзенбанк (България) ЕАД и Райфайзен Лизинг България ООД, дъщерни дружества на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ.

Финансирането включва 26 млн. евро кредит за Райфайзенбанк за финансиране на инвестиционни проекти в публичния сектор, насърчавани от българските общини, 10 млн. евро за Райфайзенбанк за финансиране на проекти на малки и средни предприятия и 14 млн. евро за Райфайзен Лизинг България за финансиране на лизингови проекти на малки и средни предприятия.

Настоящата кредитна линия е продължение на успешното сътрудничеството с Райфайзенбанк (България), като това е третото финансиране, което ЕИБ отпуска на банката. С предходните две кредитни линии, възлизащи на общо 30 млн. евро, бяха финансирани МСП и общински проекти в секторите на транспорта, производството и туризма, като бяха създадени над 800 работни места.

ЕИБ, финансовата институция на Европейския съюз, съдейства за интеграцията, балансираното развитие, икономическото и социално единство на страните членки, като финансира значими проекти. От 1990 г. ЕИБ е финансирала проекти в България на стойност близо 2.4 млрд. евро.